RoofTop. August 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Michael Mørk – 16.08.-11.09.2019

RoofTop er en udstillingsplatform med adresse i Den Hvide Kødby i København. Men som navnet antyder, er det ikke en helt almindelig beliggenhed, idet platformen er et 12 m langt lysskilt, som er opstillet på toppen af en nedrivningsejendom på adressen Ingerslevsgade 84 A. En urban og sfærisk beliggenhed med udsigt over banelegemet og indgangen til den pulserende Hvide Kødby fra øst.

Lysskiltet bliver udstillingsplads for 10 udstillinger/kunstneriske udsagn over de næste 10 måneder. Tekst som billedkunst, lavet af billedkunstnere. Vist i det offentlige rum.

Michael Mørk har skabt et værk til RoofTop, der placerer sig mellem sprog og billede. Værket præsenterer et ord, der ikke henviser til andet end sig selv. I den forstand er det sat fri fra den bagvedliggende betydning der oftest findes bag de ord, vi dagligt anvender og omgiver os med.

I Mørks værk opstår der en abstraktion over sproget. ttttttiiijuuppppp er et lydord; ordet er ikke en officiel del af noget sprog men er alligevel netop afkodeligt som stavningen på en lyd. Ordet kan give en lydlig genklang hos en beskuer, ligesom det kan stå for sig selv i sin rene form. Frem for at repræsentere en betydning fungerer ordet nemlig som et visuelt udtryk. Her stilles der fokus på bogstaverne som formede tegn eller som en sammensat, seriel komposition, der tager sit udgangspunkt i formalistiske traditioner.

ttttttiiijuuppppp efterligner den lyd, det betegner. ttttttiiijuuppppp er dynamisk. Ordet springer frem fra dets orange baggrund, det hopper henover lysskiltet. Ordet kunne fortsætte i det uendelige. I det dynamiske udtryk opstår der en forståelse af et tempo eller en fart. Omgivelserne ved Dybbølsbro Station er præget af lydene fra togtrafik, busser og biler, der alle frigiver lyden af fremdrift. Således står Mørks værk som et billedligt ekko af den omkringliggende lydside, der udgør RoofTops omgivelser. Men måske er netop fremdriften også et billede på det levede liv, som vi af og til synes passerer forbi os alt for hurtigt… Som et ttttttiiijuuppppp.